Tänk om jag visste att sorg inte bara är en börda att bära i ensamhet, utan en väg till från tystnad till styrka. Att sörja är att leva, och att leva är att våga känna.

Tänk om jag visste…

Vad sorg egentligen är och hur man verkligen sörjer. Mina första förluster och sorger mötte jag med tystnad. Jag behöll allt inom mig och fortsatte som om ingenting hade hänt. Utåt sett verkade jag stark, men inombords led jag. Det tog år innan jag började ifrågasätta om detta var rätt sätt att hantera sorg. Jag hade lärt mig att göra så här. Alla runt omkring mig gjorde så här.

Jag klandrar inte mina föräldrar eller andra människor omkring mig, för de gjorde bara som de hade blivit lärda. Vi är programmerade att inte gråta, att vara starka, att inte visa våra känslor för att inte göra andra ledsna.

Hur ofta har du inte hört:

“Var inte ledsen, det var väl inte så farligt, kom så gör vi något roligt istället.” Eller “Gråt inte, vi köper en glass istället.” Eller när du ser din förälder gråta, och du vill bara ge en kram, men får höra: “Stör inte, gå in på ditt rum.”

Där och då lärde du dig att inte säga att det gör ont, för ingen lyssnar. Att inte vara ledsen, för allt går att ersätta. Att sörja i ensamhet.

Det blir en vana, en rutin.

Att bryta en rutin tar tid, men det första steget är att bli medveten om den. Nästa steg är att skaffa kunskap om hur du hanterar en förlust och hur du bearbetar sorgen. Det sista steget är att skapa en ny vana och behålla den nya lärdomen.

Du kommer möta förluster och sorg i livet, det är ofrånkomligt. Men frågan är: kommer du hantera dem på det sätt du blivit lärd, eller finns det ett bättre sätt för dig? Tänk om du visste annorlunda. Att sörja kan lätt bli ett energiläckage som kan göra dig både fysisk och psykisk sjuk.

Tystnad och styrka

Tänk om du visste att det är okej att vara ledsen, att gråta, att vara svag. Skulle du hantera händelser annorlunda då?

Hjärta med MH på för blogg Tystnad blir styrka

Mina förluster!

Jag minns en av mina förluster, en separation. Jag höll det inom mig och försökte fortsätta som om ingenting hade hänt. Jag arbetade mycket och upprätthöll en fasad av att allt var bra. Men smärtan blev outhärdlig och jag blev utmattad. Varje gång jag tänkte på det, kände jag en knut i magen och en tyngd över bröstet.

Tänk om jag visste…

Sedan kom min livskris när jag förlorade min yngsta son. Du kan läsa mer här

Då förstod jag att jag inte kunde stänga inne sorgen längre. Jag höll på att gå sönder inombords och behövde hjälp.

Med hjälp av verktyg som gjort mig medveten om och hjälpt mig bearbeta mina känslor, har jag kunnat börja sörja på ett sunt sätt. Jag tillåter mig att sörja när jag behöver det, men jag tillåter inte att det ska bli ett energiläckage. Nu förstår jag att jag var programmerad att se sorg och sörjande på ett visst sätt.

Idag vågar jag visa mig sårbar!

Idag vågar jag visa mig sårbar det är en styrka – något som var helt omöjligt förut. Jag ber inte om ursäkt om jag gråter – tidigare grät jag bara när jag var ensam. Jag tillåter mig att skratta när jag behöver det – innan skrattade jag bara för att andra skulle tro att jag hade gått vidare. Jag är inte tyst längre utan pratar med andra om mina förluster. Det är en befrielse att inse att jag inte är ensam i min sorg – förut sa jag ingenting utan gick i tystnad.

Sorg och förlust är en naturlig del av livet.

Jag tillåter mig själv att känna dem, men jag vet också att de inte behöver definiera mig. Nu har jag lärt mig att hantera sorgen, och den kommer alltid vara en del av mitt liv.

Sorg är en del av att vara människa, och det är genom att möta våra känslor som vi verkligen kan läka och växa.

Jag kommer alltid sakna min son!

Jag kommer aldrig glömma min son eller de andra sorgerna jag har, men jag har lärt mig leva med dem, och jag kommer fortsätta prata, gråta och sörja.

Bild på mig för bloggen Tystnad blev styrka

Hur hanterar du sorg och förlust?

Dela din historia i kommentarsfältet nedan. Vi tillsammans kan hjälpa varandra att bearbeta och förstå våra känslor. Våga vara sårbar och ta det första steget mot en ny vana att se på sorg idag.

Nu vill jag hjälpa dig att går från tystnad till styrka!

När livet utmanar är det lätt att fastna i tankar, känslor och beteenden.

Har du gått igenom en förändring som du vill prata om?

Har du några tankar och funderingar som du inte får rätsida på? (och vill ha hjälp att reda ut)

Är du redo att arbeta med dig själv?

Att känna sorg är naturligt, men att hantera den kan vara en utmaning.

Jag har själv gått igenom en tung förlust och upplevt att livet inte blev som jag tänkt.Jag behövde verktyg för att hantera min sorg och kunna leva vidare. Det här är verktygen jag använder.

Nu vill jag hjälpa dig! Kontakta [HÄR] mig så pratar vi vidare.

//Carina ❤️

Sorgbearbetning

Att känna sorg är en naturlig del av livet, men att hantera den kan vara en utmaning!

Bearbetning handlar om att du får vägledning att hantera dina förluster och förändringar i livet som påverkar dig känslomässigt. 

Mindfulness

Medvetet närvarande i nuet, utan att värdera eller döma det vi upplever. 

Syftet med att träna mindfulness är att bli mer medveten, och förstå hur du påverkas av dina tankar, gamla minnen, känslor och ditt beteende

Skriftlig coaching

Vad är det?

Det är ett sätt för dig attutvecklas genom ord!

Det innebär att du och jag kommunicerar via text i coachingbrev.

Du reflektera över dina tankar och känslor i din egen takt, hemifrån din tygga miljö.