Sorgen som nästan fick mig att sluta andas!

Andning är något som vi tar för givet men när det inte fungerar måste vi lära oss igen.  

Hur jag lärde mig andas efter en traumatisk händelse.

Jag vill dela med mig av min historia om hur jag var tvungen att lära mig att andas igen efter den mest traumatiska händelsen i mitt liv. Andning är något som vi tar för givet, men det är faktiskt en av de viktigaste färdigheterna för att hantera stress, ångest och smärta.

För några år sedan…

För några år sedan förlorade jag min yngsta son i självmord. Jag kunde inte sova, äta eller fungera normalt. Jag hade ständiga mardrömmar och ångest. Jag kände mig skyldig, ensam och hopplös. Jag trodde att mitt liv var över.

Jag fick ett tips om att prova mindfulness. Jag var skeptisk, ”mindfulness vilken humbug” var min första tanke, men jag hade inget att förlora. Jag anmälde mig till att bli minfulnessinstruktör. Utbildningen var på tre månader och vi skulle träffas i en lokal i Gamla stan i Stockholm under tre helger. På tåget upp första gången var jag nära att ställa in allt, jag ville verkligen inte. Tänk om jag sitter och gråter hela dagarna – vad ska de andra tycka om mig då. Men jag gick till kursen och jag genomförde utbildningen. Där lärde jag mig om hur man medvetet fokuserar på nuet, utan att döma eller analysera sina tankar och känslor. Jag lärde mig också om hur man andas på ett sätt som lugnar nervsystemet och främjar avslappning och mycket mycket mer.

Jag måste erkänna att det inte var lätt i början. Jag hade svårt att koncentrera mig på min andning och släppa taget om mina negativa tankar. Men ju mer jag övade, desto mer märkte jag en skillnad i min andning. Jag kände mig lite lugnare och lite mer hoppfull. Jag började även sova lite bättre och äta bättre.

Några enkla men effektiva tips.

1. Andas genom näsan. Det filtrerar luften, värmer den och fuktar den innan den når lungorna. Det gör också att du andas långsammare och djupare, vilket sänker pulsen och blodtrycket.

2. Andas med magen. Det aktiverar diafragman, som är den största andningsmuskeln i kroppen.

3. Andas med lagom stora andetag. Blås inte upp dig själv som en ballong när du andas.

4. Andas rytmiskt. Allting som vi gör med en rytm gör att vi känner större harmoni och lugn.

5. Andas i upprätt position. En ”hösäck” andas inte lika effektivt, då andningen tvingas upp i bröstet. Sträck på dig!