Jag blev av med min mardröm genom ord!

Jag vill dela med mig av en upplevelse som jag haft. Jag var med i en skrivövning som förändrade mitt liv.

Jag har haft en speciell mardröm…

Där jag vaknar upp och är kall av rädsla i bröstet, helt svettig och med hjärtat i halsen.

Den handlar om att jag går på en brygga och vattnet i princip säger åt mig att hoppa i

Foto Lisa Thanner

Skrivövning.

Den handlar om att jag går på en brygga och vattnet i princip säger åt mig att hoppa. Vattnet är så mörkt och otäckt, det finns ingen botten. Det drar mig i och jag hoppar och sugs ner i mörkt, iskallt och djupt vatten och får ingen luft. Där vaknar jag…

Jag har försökt att glömma den här drömmen, men den kommer tillbaka. Jag har också försökt att förstå vad den betyder, men jag har inte hittat någon förklaring. Jag har undrat om den har något att göra med min sons självmord, som är den största sorgen och mörker i mitt liv.

Men så fick jag en chans att hålla en skrivövning som handlade om att flödes skriva, inte tänka utan bara skriva det som kommer. Vi var 5 personer som fick en penna och ett papper och en instruktion: Skriv i fem minuter utan att stanna eller tänka, börja med orden ”I natt drömde jag…”.

 

Skriva som bearbetning.

Jag skrev ner allt som kom upp i mitt huvud, utan att censurera eller redigera. Jag skrev om min mardröm, om min rädsla. Jag skrev tills tiden var slut och pappret var fullt.

De som ville fick sen läsa upp sina texter för de andra. Jag ville dela min historia med de andra, så jag läste upp vad jag hade skrivit. Det var inte vackert eller välformulerat, men det var ärligt och kraftfullt.

När jag var klar kände jag en lättnad i mitt bröst. Det var som om jag hade släppt ut något som hade suttit fast där länge. Jag såg på de andra i gruppen och mötte deras blickar. De nickade och log mot mig, som om de förstod och stöttade mig.

Efter övningen tog jag mitt papper och rev det i små bitar. Jag kastade det i papperskorgen och kände mig fri. Det var som om jag hade sagt adjö till min mardröm för gott.

Och vet ni vad? Sedan dess har jag inte haft den mardrömmen igen.

Jag tror verkligen att skrivandet hjälpte mig att bearbeta min mardröm. Det gav mig ett sätt att uttrycka mina känslor och tankar.

Skrivande är ett verktyg för alla. Poängtera att skrivandet inte kräver någon speciell talang eller erfarenhet. Det kan vara tillgängligt och givande för alla som önskar att utforska det som ett verktyg för självuttryck och läkning.

Har du försökt att använda skrivande som bearbetning?

Om ni har några frågor eller kommentarer, skriv gärna till mig.

Ha en underbar dag! /Carina