Vad Är Mod Egentligen? Att Vara Starkt Sårbar?

Har du någonsin fått höra att du är modig eller stark när du egentligen bara försöker överleva en svår tid? Vad innebär det egentligen att vara modig?

När jag berättar om förlusten av min son, får jag ofta höra att jag är modig för att jag delar med mig. Folk säger att jag är stark som orkar fortsätta mitt arbete om efterlevandestöd och duktig som finns där för andra när jag själv är i sorg. Men är jag verkligen det?

Inombords är jag så fruktansvärt ledsen.

När jag miste min yngsta son fanns inga alternativ. Jag ville prata om honom, så ofta jag kunde. Jag behövde prata om honom. Det finns fortfarande inga alternativ. Jag pratar om honom, min sorg och stöd till efterlevande så ofta och mycket jag kan. För min skull men även för andra som inte kan sätta ord på sin sorg.

Så jag orkar för att jag måste. Jag hjälper andra för att det också hjälper mig att bearbeta min egen sorg. Utåt sett är jag modig, stark och duktig, men inombords är jag precis som alla andra som går igenom en svår, traumatisk förlust. Jag har mina stunder av svaghet, mina tårar och min smärta som inte alltid syns för andra.

Att vara “modig” har många ansikten.

För mig handlar det inte om att vara osårbar, utan om att våga visa mina känslor. Ibland visar jag min sårbarhet och gråter inför andra, och det är helt okej. Jag kommer inte att be om ursäkt för det. Att visa känslor är en del av att vara människa, och ibland är det det modigaste man kan göra.

Andras förväntningar på oss att alltid vara starka kan vara överväldigande.

Vi lever i ett samhälle som ofta hyllar styrka och beslutsamhet medan sårbarhet och känslomässiga uttryck ibland ses som tecken på svaghet. Från tidig ålder lär vi oss att dölja våra känslor, att vara tysta och att inte belasta andra med vår sorg. Föräldrar, lärare och andra vuxna i vår omgivning kanske, ofta omedvetet, förstärker detta genom att uppmuntra oss att “vara starka” när vi är ledsna eller sårade.

Den programmeringen kan leda till att vi växer upp med tron att styrka innebär att vi aldrig får visa våra känslor, att vi alltid måste hålla masken och vara självförsörjande. Vi får höra uttryck som “bit ihop”, “visa inte svaghet” och “gråt inte, det går över”. Det blir att vi döljer våra känslor och bär dem i ensamhet.

Men att vara stark betyder inte att man aldrig visar sina känslor. Styrka handlar om att ha modet att bli medveten om sina känslor och att bearbeta dem på ett hälsosamt sätt. Det innebär att vi vågar möta våra känslor och att vi inte flyr från smärta och sorg. Det handlar om att förstå att tårar inte är ett tecken på svaghet.

När vi vågar dela våra känslor med andra, öppnar vi upp för äkta kontakter.

Vi visar att det är okej att känna, att det är en del av att vara människa. Vi ger också andra tillåtelse att vara sårbara och att dela sina egna känslor, vilket kan vara otroligt läkande.

Att vara stark är att ha förmågan att resa sig upp igen efter att ha fallit, men det är också att erkänna att vi ibland behöver stöd från andra. Du måste inte klara allt själv, och det är okej att be om hjälp.

Mod är att våga vara mänsklig.

Det är att våga känna, våga sörja och våga vara sårbar. När vi vågar dela våra sårbara stunder, kan vi skapa en djupare förståelse och gemenskap med andra. Vi inser att vi inte är ensamma i våra känslor och att det är okej att känna som vi gör.

Bild på mig för bloggen Tystnad blev styrka

 

 

Nästa gång…

Så nästa gång någon säger att du är modig, kom ihåg att det inte handlar om att vara perfekt eller stark. Det handlar om att vara äkta och att våga visa hela spektrumet av mänskliga känslor.

 

Jag kommer fortsätta vara Modig, Stark och Duktig för då vet jag att jag är sårbar, äkta och vågar visa känslor.

Har du också fått höra att du är modig eller stark i svåra tider? Hur definierar du mod? Har du varit i en situation där du kände att du behövde vara stark trots att du egentligen var ledsen? Dela gärna dina tankar och erfarenheter i kommentarerna eller skicka ett mejl till mig på carina@myactivemind.se

//Carina 🩵