Vad händer när livets prövningar kastar oss in i en virvel av sorg?

Läs vidare för att upptäcka varför sorgen är så mycket mer än bara att sörja över döden.

Sorg är inte bara om döden. Sorg är om livet.

Jag har alltid tyckt att sorg är ett konstigt ord. Det låter som något som bara händer när någon dör, eller när något hemskt inträffar. Men sorg är inte bara om döden. Sorg är om förlust, om förändring, om saknad. Sorg är något som vi alla upplever på olika sätt och i olika situationer.

 

Jag har själv känt sorg många gånger i mitt liv.

 

  • När jag var liten och vi flyttade till en annan stad.
  • När jag förlorade kontakten med en gammal vän.
  • När jag blev uppsagd på mitt jobb.
  • När jag insåg att jag hade växt ifrån någon som betydde mycket för mig.
  • När jag hade inbrott i mitt förråd där stor del mina saker fanns.
  • När jag blev deprimerad.
  • När jag varit sjukskriven.

Alla dessa tillfällen var sorg för mig, även om ingen hade dött.

Jag kände mig ledsen, arg, besviken, tom, ensam, rädd. Jag grät, isolerade mig, åt för lite, sov dåligt. Jag gick igenom olika faser av sorg, precis som man gör när någon dör.

Ulricas bild till blogginlägg om sorg

Men det var inte många som förstod.

De flesta tyckte att jag överreagerade, att jag borde rycka upp mig, att det fanns värre saker i världen, att det skulle gå över snart. De tyckte att sorg var något som bara hörde ihop med dödsfall, och att jag inte skulle vara ledsen över sådana ”småsaker”.

Men det var inte småsaker för mig. Det var stora saker som påverkade mitt liv. Det var saker som jag hade investerat tid, känslor och drömmar i. Det var saker som jag hade förlorat och som jag saknade.

Jag önskar att fler människor kunde förstå det. Att sorg är inte bara om döden, utan om allt som gör ont i hjärtat.  Att sorg är allt som har med känslor att göra. Att sorg är något som vi alla behöver få uttrycka och bearbeta på vårt eget sätt och i vår egen takt. Att sorg är något som vi alla behöver få stöd och tröst för, oavsett vad det handlar om.

Hålla varandras händer blogginlägg om Sorg och livet

Så nästa gång

du möter någon som är ledsen över något som du tycker är oviktigt, försök att inte döma eller bagatellisera. Försök att lyssna och visa empati. Försök att acceptera och respektera deras sorg.

För sorg är inte bara om döden. Sorg är om livet.

Det här är lite av mina tankar om vad är sorg och livet.

Kontakta mig om du har några frågor om inlägget.

Skriv gärna vad du tycker i kommentarerna nedan.

Vill du läsa mer om sorg och sorgbearbetning?