När världen känns som ett svindlande berg av obegriplig sorg och förlust kan orden tyckas vara små, halmstrån som knappt håller, står du där med det mest kraftfulla vapnet av alla: ett samtal.

Vara där för någon i sorg!

Det är inte lätt att veta hur man ska vara en bra vän till någon som sörjer. Du vill inte säga något fel eller göra situationen värre. Men du vill heller inte vara tyst eller undvika personen. Så vad kan du göra för att visa ditt stöd och din omtanke?

Jag vet av egen erfarenhet

Jag vet vad det innebär att ha någon som står bredvid när livet känns som mörkast.

Min största förlust i livet var när jag, 2016 miste min yngsta son. Då hade jag familj, vänner och grannar som stod bredvid mig. Någon kom med mat, en annan såg till att jag kom ut på en promenad. Jag behövde verkligen hjälp med att överleva. Så jag vet hur enormt viktigt det är att ha någon bredvid sig. 

Men jag vet även hur svårt det är att vara den som står bredvid, att inte veta vad man vågar säga eller hur man ska göra i vissa situationer. Men att stå bredvid någon i sorg är en av de mest värdefulla och meningsfulla saker vi kan göra för en annan människa.

Erfarenheten av att gå igenom sorg ledde mig till att engagera mig i att hjälpa andra som går igenom liknande resor. Nu jobbar jag med sorgbearbetning och skriftlig online coaching men även som mindfulness instruktör.

Jag vill ge dig några goda råd men även några vanliga bromsklossar i samtal med någon i sorg.

Här är 6 goda råd för att prata med någon i sorg:

1. Ta initiativ till samtalet. Det kan vara svårt för den som sörjer att själv ta kontakt eller be om hjälp. Därför är det viktigt att du vågar ta första steget och fråga hur personen mår, om hen vill prata eller bara ha sällskap. Skapa en trygg plats för samtalet: När du närmar dig någon i sorg är det viktigt att skapa en trygg och icke-dömande miljö. Ibland är det inte nödvändigt att hitta de “perfekta” orden, utan att bara vara närvarande.

Du kan säga: “Jag finns här för dig. Inga ord behövs just nu, men om du vill prata, så lyssnar jag.”

2. Lyssna mer än du pratar. Försök inte att ge råd, trösta eller förklara bort sorgen.

3. Visa empati och respekt. Försök att förstå personens situation och visa att du bryr dig.

 4.Erbjud praktisk hjälp. Sorgen kan göra det svårt att sköta vardagliga sysslor. Fråga om du kan hjälpa till med något konkret, som att handla mat, köra barnen till skolan eller gå ut med hunden. Säg till exempel: “Finns det något specifikt jag kan hjälpa dig med just nu?”

5. Var närvarande och uthållig. Sorgen har ingen tidsgräns och kan komma i vågor. Var beredd på att finnas där för personen även efter en längre tid. Fortsätt att hålla kontakten, skicka ett meddelande eller ring för att visa att du fortfarande bryr dig. Att veta att någon fortfarande tänker på dem kan vara oerhört tröstande. Skicka ett meddelande som: “Jag tänkte på dig idag. Hur mår du?”

6. Våga vara dig själv. Du behöver inte vara perfekt eller professionell för att vara en bra vän till någon i sorg. Det kan vara genom ett leende, en kram eller ett sms.

Citat om att stå bredvid någon i sorg

Livet stannar upp!

 

När en person är i djup sorg kan det kännas som om världen håller på att stanna.

Livet verkar för alltid förändrat.

Och så länge man inte helt förstår den bistra verkligheten – att en familjemedlem har dött, äktenskapet är över eller att man har förlorat jobbet – ja, då är det också svårt att bearbeta sorgen över det.

3 vanliga bromsklossar för samtalet

I varje sorgsamtal finns det något som öppnar och något som bromsar processen. Här är några vanliga fällor som du kan försöka att undvika:

“Det känner jag igen”

Undvik att lägga fram dina egna erfarenheter. De är sällan till någon hjälp för den som sörjer, utan kan kännas nedlåtande.

“Det är ju ändå positivt att ni har en så bra familj”

Genom att peka på något som den sörjande kan glädja sig över, försöker du att trösta, men det är bättre att visa medkänsla.

“Du skulle kunna testa…”

Ge bara goda råd om du blir ombedd att ge dem. Annars kan de uppfattas som en press att personen måste komma vidare fortare. Den sörjande kommer själv fram till dem när hen är känslomässigt redo.

Ta mod till dig…

Så, ta mod till dig, att prata med någon i sorg är inte alltid lätt, men det är alltid värt det. Jag vet att det inte alltid är lätt men som sagt – det är alltid värt det –

Ett bra samtal kan göra stor skillnad för personen som förlorat någon. Det kan hjälpa hen att känna sig mindre ensam, mer accepterad och mer hoppfull om framtiden.

På sidan Sorgbearbetning kan du läsa mer om sorg och hur en bearbetning går till. Klicka här

Handbok

Jag håller på att ta fram en handbok för dig som står bredvid någon i sorg. Där jag går igenom steg för steg vad som är bra att tänka på och vad som faktiskt är bra att undvika. Du kommer få mycket bra information, tips, råd och kunskap. Håll utkik här på bloggen, följ mig på instagram eller facebook, gå med och få mitt nyhetsbrev för att inte missa när handboken kommer ut.