Kan man leva vidare med sorg utan att glömma?

”Sorgbearbetning är en resa som inte handlar om att glömma eller gå vidare, utan snarare att lära sig att leva med sorgen på ett hälsosamt sätt.”

Jag vill inte glömma eller gå vidare.

Jag vill bara hitta ett sätt att leva med min sorg på ett bra sätt.

Jag har provat olika saker för att må bättre. Här är några av dem som har funkat för mig.

Foto Lisa Thanner

Prata, skriva och ta hand om mig själv.

Prata med andra. Det har varit skönt att dela med mig av hur jag känner och mina minnen med vänner och familj. De har stöttat mig och lyssnat på mig. De har också fått mig att känna mig mindre ensam i min sorg.

Skriva av mig. Det har varit bra att skriva ner mina tankar och känslor. Genom att sätta ord på mina känslor har jag kunnat bearbeta och förstå mina känslor bättre.

Mindfulness. Det har varit viktigt att andas lugnt och vara i nuet. Det har gett mig lugn och harmoni, speciellt när sorgen känns överväldigande.

Ta hand om mig själv. Det har varit ett måste att ge mig själv tid och utrymme att känna allt jag känner. Jag har inte försökt att dölja eller förneka min sorg. Jag har låtit mig själv sörja.

 

Jag kommer aldrig att glömma, men jag lär mig att leva med sorgen som en del av mitt liv.

Alla sörjer på olika sätt, och det finns inget rätt eller fel i det.

Känner du igen dig i det jag skriver?

Då kanske du också kan prova några av de här sakerna för att må bättre.”

Kom ihåg att det inte finns någon tidsram för sorgbearbetning. Det är okej att ta den tid du behöver för att hitta ditt eget sätt att leva med sorgen. Var snäll mot dig själv och tillåt dig att känna alla dina känslor – det är en viktig del av läkningsprocessen.

/Carina